Even voorstellen

Voortdurend bijscholen

Sinds zijn basisopleiding ‘Manueel boekbinder/vergulder’ in 2005, is Toon Van Camp zich door de jaren heen voortdurend blijven bijscholen aan de hand van masterclasses zoals ‘Sneevergulden’ bij Julian Thomas (UK), ‘Boommarmer en verguldtechnieken’ bij Dominic Rirley (UK), ‘Forwarding techniques’ bij Marc Cockram (UK), ‘Verguldtechnieken’ bij Stuart Brockman (UK), ‘Bradel à la Otto Dorfner’ bij Edgar Claes (B), ‘stubbinding’ bij Lori Sauer (UK), ‘Flexible stone binding’ bij Sun Evrard (FR), ‘Hedendaagse boekrestauratie’ bij Kathy Abbott (UK), ‘Leather rebacking’ bij Flora Ginn (UK).

Als lesgever

Van 2003 tot 2016 gaf hij les aan school ‘Zaveldal’ te Brussel als leerkracht beroepsgerichte vakken in de afdeling boekbinder/grafisch afwerker. Van 2006 tot 2015 gaf hij les in het volwassenonderwijs aan het TNA te Antwerpen in de afdeling ‘Manueel boekbinder/vergulder’. Voorts gaf hij reeds verschillende workshops in binnen- en buitenland.

Internationaal

De hedendaagse boekbanden van Toon Van Camp zijn te zien geweest op verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals de International Bookbinding Competition (UK), International Designerbinder Competition (UK & USA), Biennale de reliure d’art (FR) en Bibliotheca Wittockiana (BE).

Boekbanden bevinden zich in privé-verzamelingen en bibliotheken in België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Workshops en atelier

Jaarlijks organiseert Toon Van Camp workshops omtrent vergulden, sneevergulden en bijzondere bindwijzen. Nieuwe workshops worden aangekondigd op de nieuwspagina van deze webstek.

Door de jaren heen heeft Toon Van Camp een uitgebreid boekbindatelier opgebouwd. Het atelier bestaat onder meer uit persen, een snijmachine, bordschaar, een grote Krausse verguldpers uit 1890, een kleine balancier, … Verder is er overvloedig verguldmateriaal, verguldletters, een uitgebreide collectie plaatstempels en balancierletters aanwezig.

Boekbinders die zich (verder) in een bepaalde binding of techniek willen bekwamen, zijn welkom met individuele vragen. Ze kunnen hun boeken ook onder begeleiding betitelen in het atelier. Boekbindmateriaal is te koop in het atelier.